*Saya bukanlah seorang pujangga yg bijak berbahasa, bukanlah seorang cendekiawan yg petah berbicara, bukan jua seorg ilmuan yg terlalu luas ilmunya..Blog simple, sekadar suka-suka utk coretan diri sendiri sahaja,mungkin juga umpama diari hidup ini*

Thursday, December 30, 2010

Bahagia+Derita

Grr..lame x post..huhu..cuti sekadar menghabiskan masa dgn membesarkan badan..haha..erm..apasal r sem ni aku makin loser..keputusan peperiksaan yg sangat r teruk..adehh..masihkah ada sinar harapan untuk diri ini??terasa dunia ni makin gelap..erm..

Thanks sangat kat Dr Arifah..nk syg Dr lebih r..psm je A..huhu..thanks Dr..saya janji,xkn sia2kan harapan Dr ni..erm..masihkah ada sinar??huhu..sem depan kne strive giler..no more ponteng kelas,no more last minit stdy..

anyway,thanks to someone who make up my day today..thanks sudi dtg dr utm ke bp..huhu..terharu3..melihat mukamu sangat membahagiakan diriku..hehe..thanks gak utk bunga walaupun malu nk bawak balik..huhu..

sabtu nk balik utm..memenuhi impian naza nk karok bersama..hehe

Tuesday, November 23, 2010

Bila Cinta





Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

corus:
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hinggaku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan




Cerita ini membuatkan aku melalak dalam bilik bersama Noor Fathiah and Nadia Hanim. Yup mmg menyentuh jiwa dan perasaan..huhu..




I dedicated this song to someone I loved in my heart and hope our relationship last forever..When I watch this filem, my heart go fonder, always remember u..Miss u so much dear..(",)

Wednesday, November 17, 2010

peace=)

Sudah tiba masanya
Hati ini merasa sebuah kebahagiaan
Semoga kebahagian ini kekal selamanya
miss you every single time dear
Saya sayang kamu
(^^,)


Friday, November 5, 2010

Target sem 5

sedang hari sabtu..maknenye,luse akan stary paper final..ape r utm ni,,baru nk start..kawan2 universiti lainda nk abis da pon..huhu..stdy week kali ni aku menghabiskan masa kat uma..kne tahan ngn mak sampai ahad..bukan sengaje k..sori kat ecah coz sampai skrg masih blum turun training untuk trans tt lg..sori dear..huhu


Mission??ahaha..bese r.mission je lbih,tp usaha kurang pon xgune..adehh..aim sem ni pulak..




cgpa sem 5 =  3.85+ (xnk target 4flat lg..wat sakit ati je)
cpa total must greater that 3.80



utk setiap subjek plak..


1)Functional Analysis
 subjek yg kritikal..adehh,pling hebat mebi A- (semestinya mustahil)


2)Inferential Statistics
 walaupun xbape perform test 1 n test 2,tp start to love statistics..mebi xde rezki..paham ttp paham..huh..so mesti dapatkan A (no compromy!!)


3)Quality control
ni pon 1,apasal r loser sangat mase test..same cam IS..paham tp test xperform..ni pon kne dapatkan A..(no compromy!!)


4)Mathematical modelling
ni lg 1..ape pnye subjek r..byk applied PDE n DE..byk kne derive..hampeh..pling tinggi A-


5)English
mst kne target A



6)PSM1
oh Dr Arifah..sori,,xdapat wat yg terbaik utk proposal sy..please give me at leat A-..=(










huhu..anyway,,semoga sem ni lg baik dr sem lepas yg hancus giler..terngiang2 kata En Hamisan aka my uncle:


"kalau kamu xdapat konvo dgn first class, saya xkn dtg mase kamu grad..saya malu ngn ayah kamu"
aduhh..xpe2..i keep try dapatkan..


wish me luck n gud luck gak utk semua kawan2..





Wednesday, November 3, 2010

~Genting Highland~

Baru dapat mengupdate blog ini..skrg berada dirumah,membawa hati yg lara..*sigh*

Jumaat(29 Oktober 2010)..aku bersama limah n dua org classmate limah(Damas n bun) ke genting..setelah 2 malam aku xtidur kerana siapkan psm, akhirnya aku dapat keluar gak dari sesak ini..ni semua gara-gara nk teman limah..kami bertolak sekitar jam 7 pagi..nasib baik aku ni jenis yg cepat masuk ngn sume org..so,xde masalah e nk bergaul dgn damas n bun..sampai kat kawasan genting sekitar jam 12 tengahari..

mulalah cari parking..kami beli tiket outdoor games..rm38 je..berbaloi r kot..permainan memula yg aku main, "space shot"..ape 2??ade menara tinggi..naik kat ,enara 2 n dilepaskan..memule pelik r..apasal r semua org nk menjerit..my turn plak..aku main bersama damas n bun je..limah takut nk main bende ni..duduklah kat permainan tu..pergh..bile sampai puncak tinggi,gayat n terasa menyesal..gilek r..permainan pling gempak..tobat xnk naik lg..xtaw nk wat expresi camne..gambar kat limah,later akan diupload..

2nd game,roller coaster..pon teraik gak..siap berpusing lg..ahaha..pling xleh tahan,damas jadi penakut..xsangke laki yg naik space shot pon bole jadi penakut pastu..pastu,damas xnk main pape dah..yg penting, hari ni best giler..berbaloi baloi..ahaha..ktorg main sampai kul 7 lamenye..pengalaman kat genting mmg xdapat dilupakan..da r sejuk..terasa cam berada kat uk..serius..mulut berasap..jakun r katekan..ahaha

ok..pastu ktorg teruskan perjalanan ke kl plak..si damas ni sibuk nk jalan kl memalam..oklah..aku,limah n bun tdo..tengah lena dibuai mimpi,kereta kami berhenti..jam sekitar 7 lebih waktu mgrib..damas kejut,,dy cakap nk tgk eksiden tak??ktorg dgn muke bgn tdo ni terus ke tempat kejadian..ya tuhan..gembira jadi sedih..tragedi depan mate..bus terbalik n melintang tengah jalan..kelihatan bdk2 sekitar sebaya adik laki aku berumur 17 tahun kat tepi2 longkang..huh..tangan berdarah..sempat tny sorg budak ni..knp ni dik..dy jawab brek xmakan..mmg diakui mase 2 ujan lebat kat kawasan nk turun dari genting..ade dalam 4-5 org mati tersepit..argh..xsuke tgk..knp damas ajak tgk..aku mmg trauma tgk2 gni..menangis..sedih..cian mereka.

teruskan perjalanan ke kl,,singgah kl tower n balik utm..apepon,,tragedi yg berada depan mata aku masih aku ingat sampai skrg..xdapat lupe..bak kate limah,ade lg kes yg macam tragedi bas delima..huh..tp sorotan dr peristiwa ni, banyaklah verita aku dgr..dipercayai pemandu bas tu xde sebarang lesen kenderaan..rombongan dari kedah,rombongan belia 4b..argh..tragis2..takziah utk keluarga mereka..sempat cari artikel berkaitan eksiden..
http://beritasemasa.com/7-maut-lagi-kemalangan-ngeri-bas-di-genting-highland

semoga peristiwa ni menjadi iktibar utk semua..anyway,enjoy our journey..

Friday, October 22, 2010

Futsal~

Masa: 10.50 pg
Tarikh : 23/10/2010
Pergh,teruk giler Miza..asyik tdo je..functional anlysis x stdy lg, psm masih xdapat2, ap nk jd nih..huh.. 


Malam td aku bersama rakan2 yg lain main futsal kat ktf..ngn sape??naza,limah,leha,syue,syarad,syakilla,rumet syarat..bapak best giler..suke2..mmg menjadi rutin aku menghabiskan masa ujung minggu bersama mereka..xpasal2 aku jd legend malam ni..1st game, 3 gol,,2nd game, 3 gol n 3rd game 5 gol..huhu..seronok2..sampai naza pon cakap,,adeh,knp miza asyik golkan je..wakaka..kepoyoan terserlah..hehe..


Sebenarnya,ktorg xtaw main pon..yg team utm ni cume naza je..ahaha..deorg pon da pening..wat peraturan sendiri..main penat bukan ape,penuh dgn gelak je..xabis2..mmg sangat dahsyat r..ahaha..hilang segala masalah aku..pastu aku balik bilik je,aku serabut balik..cane r nk selesaikan equation psm aku ni..adehh..


Sebenarnya,futsal ni cte blkg..just nk cakap i miss my friends every my single time..xtaw knp..since aku masuk utm waktu forecast dulu, aku bersama naza,limah,yam n dak2 bp sekali..semua perkara kitorg lalui bersama..walaupun blok ktorg jejauh,tp sanggup menapak hari2 utk makan malam bersama n beraktiviti bersama..port utama adalah bilik limah..sampaikan separuh baju aku kat sane..cian rumet aku dulu..ala,tp pon dy same je,xdek kat bilik selalu..


Teringat mase kita stdy bersama2..waktu forecast ktorg diseparatekan,nasib baik balance..aku,limah n yam masuk syeksyen 1 n naza,leha n huda masuk syeksyen 2..even separate,tp ttp bersama..teringat lg,aku,limah n yam menjadi bahan bualan org coz ktorg r pling sempoi,tdo dlm kelas tiga2 dgn selamber,ponteng kelas,pergh,,mmg nakal..tp nasib baik result gempak(bukan nk poyo)..hehe..


n mase pemilihan subjek nk masuk 1st year pon aku hampir nk amik fkkksa n course bioproses..sebab ape??sebab kawan2..tp kerana minat yg mendalam tentang math n at that time, I am top scorer kt dlm kelas dlm subjek math,so aku kuatkan hati utk amik math..n kini,aku berpisah ngn mereka..but I really appreciate this friendship coz kat mane2 pon aku,korg still xlupekan aku..n hampir setiap malam limah mesej,"miza,da makan lum,jom makan ngn ktorg.."..karoke pun bersama mereka n kua pon same..lg2 r deorg ni sume da bwk moto..aku je..huhu..


Bila aku kat bilik sensorg je,aku mst akan teringatkan korg coz i really miss u all every single time..terasa sedih coz kali ni aku stdy sensorg,xcam dulu..kengkadang aku g kelas sensorg..bukan xrapat ngn classmate,tp ntah r..terasa nk stdy ngn korg..kalau mase 1st year,aku still boleh ajar korg math coz mmg korg akan blaja subjek ni,,tp skrg,xde pon subjek yg kita boleh stdy bersama..huhu..seminggu ni aku xdtg ktdi n yam asyik tertanya adakah aku bz..huhu


I am a final year student now n korg ade lg mase setahun..terfikir,aku perlu lebihkan stdy,,tp pada aku biarlah aku lbihkan kwn2 ini..


limah, aku, syue, leha n yam

Ok,,nk g mandi..anyway..thanks kt korg sume yg support aku selama ni..kt kwn2 lain pon same..aku akan sentiase ingat janji aku kat korg if I grad 1st class..

Thursday, October 21, 2010

I Must Love it *MATHEMATICS*

Baru balik jumpe Dr Arifah..argh..Hari ni terasa sangat paham ape itu stochastic walaupun sem depan baru nk amik subjek ni..PSM xkn selesai selagi xdapat estimate the value of µ and λ..sume lecturer jumpe..lecturer calculus xdapat selesaikan equation ni..jumpe En hamizan pon same..dy kate numerical optimisation da level tinggi..


Jumpe Dr Arifah..Dr ajar basic stochastic..argh..Dr siap kate lg, my PSM high level coz dah melibatkan optimisation..huh..cane nk optimise ni..i have no idea..mggu depan da kne anta..lg 1 part je,optimisation..erm..someone please help me!!!


Note: semakin lama saya semakin cinta akan statistik..huhu,,teringat kelas functional kami yg last, Dr tahir bg motivation utk tidak membenci matematik..mebi performance kami dlm subjek core pure math sejak sem lepas sangat teruk kot..argh,,knp r..aku xsuke..xdapat nk masuk segala theorem n proving..tp kita kne cinta subjek2 ini..


Prof tahir cakap, dgn pure math,dy boleh wat mcm2..master dy dlm applied math, phd dy dlm electric n electronic engineering..cane bole jd cam2??? Once kte faham bebetul math ni, lg senang kita bole paham business, engineering n sume sekali..coz the basic is on math..nk faham pure math lg susah drpd nk faham engineering bak kate Prof..xkn ade org taw melainkan kami sendiri..yela,ape je r org nk pandang matematik ni..engineering,medic,business is a subset of matematik but the largest is math..erm..


seems xpercaye,tp cam2 r..even my psm pon, solving biology punya cases gne applied math..adehh..mebi sebenarnya jiwa aku bkn utk math kot,i do love statistik..ntah knp ntah..but the basic is matematik..huh..back tp my psm,,cane ni? bolehkan sy menjadi seperti mereka?? erm..bak kate cikgu hawabi dulu...


"To excell in chemistry is to love chemistry"


so, 4 me


"To excell in mathematics is to love mathematics"

Wednesday, October 20, 2010

RMWD IPT ZON SELATAN

Mencuri masa utk melakarkan pengalaman ini..Terasa lame dah x update blog yg kelihatan kusam ni..hehe..pada 7 hingga 10 oktober 2010 lalu, dgn xsemena2 aku telah join rmwd zon selatan yg bertempat di kg sri lalang, kluang..huhu..credit to ady ibrahim yg mengajak..

RMWD kali ni dangat berbeza ngn yg sebelumnye..mebi kali ni pesertanya dr kalangan U lain..ahaha..pada kali ini, peserta adalah daripada UTM,UTHM,USIM,Kolej Uniti,KYM and KS..ntah,aktiviti yg biasa tp suasana yg menarik..Pling best aku rase drpd 3 rmwd sblm ni..huhu,1st rmwd kat Kg sg Buntu,Pontian..serumah ngn nadia hanim..mak angkat mst da xingat aku coz dy selalu sangat amik anak angkat..2nd rmwd kat Felda Inas,Kulai..best gak,ngn nadia hanim sekali lg..best coz ade kakak angkat yg masih ingat ktorg..3rd kat Kg Dato Abd Rahman Yassin..best gak, tp aku as MT n taw masalah dalaman,so terasa cam lain sikit..neway,best coz dapat keluarga angkat pling ramai mase 2,nita,niza,mar,miza,hazwan n amin..mak n bapak yg sporting..sempat lari dr program utk berkelah kat gunung berlumut..hehe..


yg the 4th ni terasa lain coz dapat adik beradik angkat dr kolej lain..utm anta wakil seramai 15 org..credit to semua adik beradik angkat Pion, Iwan, Anis n Ina..first day je dah bising uma ktorg..mmg jodoh kot aku dapat serumah ngn dak2 kecoh..mak duduk sorg..so mak syg sgt kat ktorg..inilah ringkasan program..


7 Oktober 2010



ni r adik beradik aku.. dari kiri...
1) Anis - nama je cam pompuan..memula pendiam,tp makin lame pandai kenakan org
umur 19 tahun n dr kolej uniti
2)Iwan(KYM) - cis,memula dah bising, suke buli aku n ina..jahat!!
umur 20 thn n dr KYM
3)Pion- paling bising sekali..suke korek idong n wat bende xsenonoh..
pling tua antara kami,21 thn n dr USIM
4)Ina- my little sis..bising gak..umur 19 n dr KYM

Sedang dgr ceramah..yg kat langsir 2 sempat lg interframe


8 Oktober 2010

drpd UTM..mostly SRM..dak2 baru xkanal..hehe


gotong royong dipagi hari jumaat..UTM dgn KS kne bersihkan kawasan rekreasi..potong pokok bunga..

Student bersama Prof-bak kate en zul

Gotong royong di petang hari..

Pertandingan Futsal

Malam- motivasi utk pelajar kg..(mission not accomplish)

9 Oktober 2010

Lawatan ke Institut veterinar Ayer Hitam (selalu lalu tp xpernah g)

Kuda oh kuda..

Malam kebudayaan..bersama pengarah JBS johor..UTM sbg runner malam ni..

Sempat amik gambar..

10 Oktober 2010

Hari last kat uma

bersama keluarga ibu

Setiap malam kami mst tgk cte seram n aku r yg selalu memekak..walaupun aku n ina selalu kne buli ngn pion,iwan n ani(mntg2 kami2 je pompuan), tp aku ttp rindu korg..Last day hari yg sedih..ni sume Iwan punya pasal,,dy menangis dulu dgn teruknya..peluk2 mak..huhu..aku pon sebak n sedih..ape lg..dahsyat giler..huhu...anyway,miss u all n ua ll da best..29 ni kte jumpe k..



Thursday, September 23, 2010

(^-^) + (*-*) = Love

Masa: 3.30 pg
Tarikh : 24 sept 2010

Jelez tgk senior2 SRM especially yg nk grad ujong minggu ni, jelez tgk kawan2 yg da fly..what the point?? sume nak jelez..ntah pape je Miza ni.. mebi semangat aku nk belajar dah semakin hilang..xtaw knp..

Erm.. Back to da main topic..To someone..
Mungkin apa yang nk tersampai ni hanya nukilan di blok saja, kerana aku adalah insan yang lemah. Mencintaimu adalah satu anugerah bagiku dan mendapatkan cintamu adalah x pasti buatku.. Kerana aku pun tidak mengerti apakah perasaan ini.. Sudah kucuba melupakanmu, namun hati x terdaya.. Aku tahu betapa sayangnya dirimu padaku, tp entah mengapa aku tidak yakin pada cinta ini., kerana aku tahu, aku bukanlah yang terbaik buatmu. Mengapa aku sering mengalah? entahlah.. Semakin hari semakin aku sayang padamu.. Walaupun dirimu selalu mengatakan perkataan itu padaku, tetapi aku tetap tidak akan membalas, "saya sayang kamu".. kerana aku mahu sayang dariku ini adalah sayang yg sejati, yang hanya bukan bermain dibibir semata.. Biarlah kau tidak tahu betapa aku sayang padamu, tp percayalah, perasaan aku ini padamu.. Andai kita ada jodoh satu hari nanti, kau akan mengerti segalanya..

Kamu,, saya bukan sengaja inginkan perpisahan ini.. Saya xmahu kamu memberi harapan pada diri ini.. menyepi bukan bermakna diri ini tidak ingat langsung padamu, tetapi aku ingin cuba berdikari hidup seketika tanpamu.. Biarlah ikatan yang telah kita bina ini menemukan kita semula satu hari nanti..

Saya sayang kamu..

Tuesday, September 7, 2010

Miss them and memory in MJSC BPJ

Masa: 3.10 pg
Tarikh : 8 Sept 2010
Tempat : At home

mood PSM mlm ni terhenti apabila terpandang gambar2 sewaktu aku di MRSM dlu..lalu aku mencipta 1 album MRSM BP in memory dalam fbku..dan ketika ini aku teringatkan malam last aku sebelum balik raya,menghabiskan masa bersama Naza, Yam n Limah sampai kul 7 pg..semata-mata utk mengimbau kembali kenangan kami semasa di MRSM dulu..ahaks..


21 FEBRUARI 2010

Pada saat ini, aku mula menjejakkan kami ke MRSM BPJ..Tentunya suasana yg sangat berlainan ketika ini..mana taknya,berpindah dari sekolah lame (TIGS) yg sememangnya sekolah cluster perempuan ternama di daerah ini..ahaha..ayat nk poyo sikit..bese r,,agak lonjakan paradikma disitu..terasa excited..bese r..apa yg aku taw masuk2, dapat kelas Ipomea 4, homeroom Berlian 4, bernombor maktab 06483 dan bilik E-2-2 ..ahaha..ingat plak rumet dulu limah,sherina n pika..





SEM 1 FORM 4 2006

Kehidupan yg aku lalui as budak MRSM sangat berlainan drpg TIGS dulu..bese r,kne pakai long sleeve,percampuran dah berbeza,sume berbeza..time ni,aku teringat lg geng2 TIGS yg menjadi kawan rapat..limah,huda,salma,pika nooh n miza hasnan..berada dalam kelas Ipomea dulu kira neraka bagi kami..mana taknya, da r sekelas dgn gangster himalaya,ramai bdk tganu plak 2..lg 1,kelas ni gak jd tmpt berkumpulnya geng 6 jahanam kat maktab..dah mcm ape ntah kelas nih..lelaki yg penuh dgn keegoan..susah tul nk mesra..but,i still remember korg yg menjadi kekecohan kelas,aiman,naqib,adham,raja,n bebudak lain..kelas cikgu hawabi plak,kami yg digelar 6 wanita sentiasa menjadi bebelan cikgu hawabi..ntah knp ntah dy xpuas hati dgn ktorg..n masa sem 1 ni gak aku antara yg otai,prep ptg selalu ponteng,g surau pon pernah ponteng tp plik gak,xpernah aku kne tangkap..geng jahat aku dulu rumet aku sendiri,limah..masa ni, aku dalam kategori budak akuan..hehe..

SEM 2 FORM 4 2006

Sem ni a little bit different..xtaw r knp..awal bulan 7 aku mewakili maktab ke nadwah Islamiah MRSM se-malaysia di MRSM Transkrian..bermula ni,ttbe aku jadi baik..aku ingat lg,nk pakai bj ketat ni,kawan tegur,"miza,kita ni budak nadwah,nt org pandang lain"..erm..mmg sangat lain sem ni..dlm masa yg sama gak aku wat kerja gile,bertukar daripada menjadi budak akaun kepada budak bio..ntah knp aku ncam2,aku pon xtaw..aku sedar,6 bulan aku xblajar bio,aku pon sedar,result akaun aku mmg bagus,aku dapat A- utk result akaun sem 1..ntah..xtaw knp..still at da same class..pada sem ni gak nama aku naik as calon LDP (Lembaga Disiplin Pelajar)..ape yg cikgu2 pndg pon aku xtaw..aku xlah hebat mane..aku grab je n pada october 2006, aku secara rasminya dilantik mjadi LDP sesi 2006/2007..pada akhir oct, aku mewakili maktab dalam kempori pandu puteri di MRSM Kota Putra..



SEM 1 FORM 5 2007

Sem yg sangat berubah dr sebelumnya..adakah kehidupan as LDP merubah segalanya??ahaha..dapat bilik D-3-6 bersama syarad yg juga LDP n rafeeqa as BWP..sangat disaster sem ni,kne jaga aras form 4 ex mrsm..argh..tp life form 5 very memorable coz kelas Begonia 5..ahaha..i miss these class..really..ntah,,naza kate,klas ni ramai laki hebat..ye,aku akui...tp bukan sebab 2,ntah,,mebi kelas ni penuh dgn kasih syg kot..walaupun selalu dpt notis dr Adli soh senyap,tp aku ttp bising bersama zura..(sape soh kami dok sebelah)..tp ake pon xtaw knp kelas ni gak r yg menjadi sarang maksiat(jenis maksiat dirahsiakan)..tempat org selalu dating adalah dikelas 5 Begonia..mebi kedudukan meja kami yg sangat mesra alam n ade dapur kecil kat blkg kelas..ntah pape..as LDP gak,,kami kne jage kelas waktu prep malam,,n sebab 2 gak r, aku sgt rapat dgn geng2 nakal form 3..coz xde ldp lain yg snggup jage kelas 3 Ixora n 3 Vanda..cerita antara aku,rafeeqa n form 3,hanya aku n rafeeqa je taw..hehe



SEM 2 FORM 5

Sem ni byk difokuskan kearah SPM..i am also being mentor utk subjek add math,,mentor kpd leha,hilaliyah n fariza..prep malam pun habiskan masa dikelas sendiri berbanding sebelumnya yg banyak menghabiskan masa di kelas form 3..if I not mistaken,july 2007,aku mewakili maktab ke Tunas Saintis Men Atas di MRSM Kuantan..erm..i hate BM,i hate BI..BM n BI pon kelas lg banyak dr subjek lain..ahaha..



Kalau nk diungkap semuanya,xtercerita..sangat banyak..bukan nk wat perbandingan pape,tp kehidupan kat MRSM sgt menarik..ahaha..bila diungkap semua cerita bersama naza jumaat malam lepas,baru aku taw,ramai bebudak aim aku as LDP yg suke report sape bwk hp kat ustazah,sape r yg ngadu cam2..mengimbau balik cerita naza sewaktu dy form 1 pon sangat menyayat hati..i m proud of u naaza,limah..bila diimbas balik,mebi rezki aku skrg ni..aku taw,n aku bukanlah insan yg layak ketahap sehingga kini..xlayak terasa dapat SPC..tp aku sangat bangge ngn sume kawan2 batch aku..ramai yg masuk UTM ni..yg same program forecast cam aku ade r dalam 13 org,campur ngn dak lepasan matrix dalam7 org,,ade r 20 org kat utm skrg ni..lg2 ade r classmate aku cam jawe,adli,afiq..classmate yg dah fly cam limah mariani,adlil..really jeles actually..neway,gudluck tuk korg..n all, hope our friendship never end..

Thursday, August 26, 2010

10 PETANDA DIA JODOH KITA

Citation from someone's article..


Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

+ Ditulis oleh Hj Abdul Samad Profile:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000474159776 p/s: sebarkan ilmu walau dengan satu ayat..

Monday, August 23, 2010

Time limited!!!!!!!!!

stress!!!
Time is limited!!!
PSM oh PSM...
susah er nk cari journal..
Adakah aku researcher baru yg nk kaji bende ni???

Modelling polyspermy in turtles..

Dlm tajuk PSM ku..
Stochastic process in Biology..

Argh.

Tiada aasan miza..

Ok..journal oh journal!!!

Cikgu? Kawan? Die?

Masa : 10.20pm
Tarikh : 23 Ogos 2010
Tempat : bilik

erm..xtaw knp tetiba sedih..PSM??bukan..Transform??bukan..SRM??bukan..kengkawan??erm,pon bukan..sedih memikirkan apa yg bakal jadi masa hadapan..

Baru je berjumpa someone td..menghadiahkan something..huhu..menghabiskan masa sekejap utk memyelesaikan masalah yg aku hadapi sejak menjak ni..masalah ape??ahaha..ntah r..kerjaya??xtaw r,terfikir nk keje dan peluang terdekat skrg adlh cikgu mrsm..erm..adakah cecita aku yg selama ni aku ukirkan akan terhenti dengan setakat aku menjadi seorang guru sahaja??sudah tentu kalau aku teruskan niat nk jd cikgu ni,aku akan terikat..peluang nk sambung master or direct phd(hanyalah angan2 shj) akan tinggal begitu shj..kemungkinan dlm 5 thn lg,kengkawan dah ade yg jd seorang pensyarah sedangkan aku hanyalah seorang cikgu mrsm..

bukan nk burukkan seorang cikgu,tp rasanya dgn kemampuan yg ada, aku mungkin mampu melangkah lebih dari itu..erm..masih ade masa nk berfikir..erm..die pon nk cuba dapat lbih dr aku..tp ape lbihnya aku??skdr cgpa yg xseberapa??kata2nya terngiang2.."aku xnklah hadiahkan ko keropok lekor tganu je 1 hari nanti,aku akan dapatkan lbih tuk ko,papehal,aku mst cube lbih dr ko"..erm..

Adakah sebenarnya hati ni untuk dy??semoga tuhan mudahkan urusan kami jika ini yg terbaik utkku..ap yg terjadi pada masa hadapan,aku akn cube terima,,biarpun dy utk org lain nnt..ya tuhan..aku xnk kusutkan diri dgn harapan seorg lelaki wat masa ni,biarlah sisa masa setahun terakhir ni aku akan cuba mencipta kejayaan utk masa depanku juga..erm..

pas meeting endau, terus g ktdi..masuk bilik Leha yg kebetulan ade Naza, Leha, Limah, syue n yam..masuk2 je,aku pon berkata.."korg kne tlng aku yg sedang menghadapi masalah ni,cane kalau aku nk jd cikgu mrsm??"..ahaha..cam kes besar je..tp itulah mereka..kawan semasa aku mrsm lg n aku xsegan nk luahkan pd mereka coz mereka yg lbih faham aku..tentangan hebat dr Naza n Leha aku terima..mereka berkata peluang aku cerah lbih dr seorg cikgu mrsm..(tp aku yakin ke??)..Naza dgn excitednya mencerikan situasi cikgu2 zaman skrg terutamanya cikgu mrsm..syue n limah n yam pon tentang..argh..sedikit sebanyak membuka minda aku utk berfikir coz mungkin aku xtaw realiti sebenar..Now,aku jelas dgn hala tujuku masa hadapan..so,in this meantime, aku kne bljr nk naikkan segalanya coz mungkin ape yg mereka kate betul..who knows..kalau ade rezki,InsyaALLAH..Thanks my frenz..luv u all so much..aku xkn lupekan janji aku kat korg nanti if betullah ape yg aku sangkekan dulu menjadi..

Huh..lari dari tajuk..wake up miza..tiada alasan skrg..Wish all your dream comes true..amin

Sunday, August 22, 2010

Nak jadi cikgu

Masa : 3.20 pg
tempat : Bilik
Tarikh : 23 Ogos 2010

Argh..aku xnk tdo..kalau tdo mst xbgn sahur..huhu..terpakse menahan mata ni..ahaha..terkilan sbenarnya, nk wat meeting pengurusan SRM,tp bape kerat je yg sanggup dtg..aduhai..semangat hilang sedikit demi sedikit..

Td buke ngn SRMers kt pinang,bese r,popular dgn nasi ayam penyet..seronok..SRM,tempat yg aku pernah berkongsi sedih gembira..erm..cakap pasal smlm, ujung mggu ni aku bertandang ke Bandar Penawar, Kota Tinggi..Punyalah susah nk g sana..tp da janji xnk susahkan makcik, g je r..xsangke nk g Bandar Penawar tu kne amik bas dr Taman Rusa UTM or Seri Putri Ke City square jb, then amik bas ke Kota tinggi, then amik bas ke bandar Penawar..mmg tough..Bas bndr penawar plak 2 jam sekali..dgn bantuan Naza (salah seorang classmate mase form 5 kat MRSM dulu),aku berjaya gak g sana..thanks so much to Naza yg sanggup anta aku ke City Square dgn menaiki motor barunya..Naza nk anta sampai kota,tp aku xnk..kan nk berdikari..huhu..hujung minggu yg penuh adventure..

Akhirnya aku dapat g pantai Desaru..ahaha..terasa kerdil diri ini..setelah sekian lame x g pantai ni,akhirnya dapat g ngn my cousin mase kat Bandar Penawar..ptg2 rancang nk g bazaar je,pastu Nurul pon ajak g pantai..dgn xpakai helmetnya,aku pon merempit r kesana..ahaha..nice beach..

Ape point pg ni ek??ahaha..need someone to advise me rite now..huhu..Knp??erm..

Td bukak email,kaunselor mase kat MRSM dlu ade bg msg..die kate skrg ni mara tgh bukak offer utk jd pendidik MRSM aka cikgu MRSM..sebenarnya iklan ni yg aku tggu2..erm..xnk gelojoh..tp aku nk..someone pliz advice me..erm..betulke aku nk jd cikgu???tp 2 r yg pernah aku cecitakan dulu..tp teringat cabaran sir hanatta(cikgu add math form 5),,die kate "saya nk cabar kamu lbih dr saya,bukan setakat cikgu sahaja"..adoi..telah aku canangkan pd cecikgu dulu yg aku nk jd seorg cikgu sebenarnya sampai cikgu homeroom pon plik..siap cakap lg,kalau org dulu lainlah,depan mate mmg nampak cikgu je..erm

Adakah aku berada dilandasan yg betul..someone pliz advice me..gelojoh ke aku??tp cara ni r yg kaunselor ktorg wat dulu,apply mase final year..erm..tetiba terfikir gak,cane kalau tetiba ade peluang lain,mungkin lebih baik dr seorang cikgu..erm..entahlah..ade ke ek peluang??cane plak dgn cecita yg telah aku cipta skrg??once masuk UTM,telah mereka 1 cecita iaitu PM DR NOR HAMIZAH utk menaikkan semngat aku,tp ntah..terasa cam cecita ni akan dtg je(perasan je lbih,xde usaha pon)..erm..aduh..ape yg aku nk sebenarnya??aku xtau..

Mak cakap sambung je,org2 lain pon cakap sambung je..tp cakap je senang kan..erm..aku plak??erm..hati kate keje miza,hati 1 lg kate sambung miza..oh my god..ahaha..ntah pape je nk kusut2 mlm ni..tp 2 r..kne fikirkan sebelum due date ni..ahaha..

erm..berfikir selagi boleh..aku bukan bebudak lg..semoga aku dapat jawapan nanti..=)

Thursday, August 19, 2010

11 jenis manusia yang didoa malaikat

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: "Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci."

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.'"

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan."

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah (tidak membiarkan kekosongan di dalam saf).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf."

5. Kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang imam selesai membaca al-Fatihah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Jika seorang imam membaca...(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu."

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat."

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.

"Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: "Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?"

Mereka menjawab: 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.'"

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.'"

9. Orang yang membelanjakan harta (infak).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak...' "

10. Orang yang sedang makan sahur.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur."

11. Orang yang sedang menjenguk (melawat) orang sakit.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh."

Itulah antara mereka yang mendapat doa malaikat. Semoga kita termasuk dan tersenarai sama.

JODOH

Renungkanlah sedalam-dalamnya. Hanya ALLAH yang Maha Berkuasa ke atas
sesuatu..

"Jangan terlalu memandang bintang di langit hingga kita terlupa rumput di
bumi."



Tidak,
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia
bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk


membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu
dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk
lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan
biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman
kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu
sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita
benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama
masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati
kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah
memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil
pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah)
terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar
berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di
tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,
pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama,
sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di
samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai
org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan
hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut
banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa
seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada
yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,
belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah
anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah
melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut
tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan
syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan
insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana
perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba
masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka
lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "


Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "


`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...`

TANDA 100 HARI SEBELUM KEMATIAN

Citation from someone's article..Untuk renungan diri ini dan kawan2 semua..

TANDA 100 HARI SEBELUM KEMATIANN - UTK RENUGAN BSAMA - SAMPAIKANLAH

BACALAH DENGAN TELITI!!!

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya Dan hanya
Akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun
Semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar
Atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.

Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan
Mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging
Lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan
Teliti Kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.
Tanda ini rasanya lazat Dan bagi mereka yang sedar Dan berdetik di
Hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan
Berhenti Dan hilang setelah Kita sedar akan kehadiran tanda ini.
Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut
Dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan
Lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.
Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang
Terbaik untuk memunafaatkan masa yang Ada untuk mempersiapkan diri
Dengan amalan Dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah
Mati.

TANDA 40 HARI
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat Kita
Akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama Kita
Akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.
Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut Dan mula membuat
Persediaannya ke atas Kita, antaranya ialah IA akan mula mengikuti
Kita sepanjang masa. Akan terjadi Malaikat Maut ini akan
Memperlihatkan wajahnya sekilas lalu Dan jika ini terjadi, mereka
Yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk
Mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan
Dicabutnya.

TANDA 7 HARI
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan
Musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara
Tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi Kita
Iaitu diantara dahi kanan Dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka
Berpuasalah Kita selepas itu supaya perut Kita tidak mengandungi
Banyak najis Dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan
Memandikan Kita nanti.

Ketika ini juga Mata hitam Kita tidak akan bersinar lagi Dan bagi
Orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh Dan ini dapat
dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu
dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan
sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu
denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini
menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan
harinya.

TANDA AKHIR
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk
di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya
akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam
diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita
kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang
akan mematikan pula.

Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak
forward this buletin...may ALLAH SWT bless you.
Saling berpesan2lah sesama kita........

Saturday, August 14, 2010

Saya mulai cinta kepada En. Adobe Photoshop

Tarikh : 15 ogos 2010
Masa : 2.00 pth
Tempat : Makmal pengaturcaraan Komputer, N28
Mood : sedang mengikuti kursus adobe photoshop..

Yeah..akhirnye..aku semakin cinta akan en adobe ni..skrg tgh waktu rehat, terfikir nk applied ape yg dah blaja dalam kelas ni..hehe..baru r aku tahu, kita bole wat macam2 dgn adobe photoshop darilah sekecik2 hilangkan jerawat hinggalah infinity(xterkira banyak gunanya)..

Kebetulan dalam pendrive aku ni ade gambar mase kat jepun je..so, aku amik r mase wat design ni..look like simple..bese r..1st learner..ni r hasilnya



ahaha..lawa x?? ok2,,mule balik kelas..n sedang memikirkan nk design ape plak..hehe..

Friday, August 13, 2010

Miss The Memorable Moment In Japan

Masa : 4.00 pg
Tarikh : 14 Ogos 2010
Tempat : bilik

Mood hari ni hepi..br pas study Inferential Statistik..x abis pon lg stdy..tp at least aku starting ade semangat nk blaja n xsangke boleh fokus..

Actually, sedang memikirkan tentang Jepun..ahaha..ape r Miza ni..xabis2 dgn Jepun..abis program pon masih pk Jepun ke??adoi..ahaha..ttbe terasa sangat Miss the time when I m in Japan..walaupun 1 jangka masa yang singkat, tp really enjoy..

Transform '10..program SRM yang aku rancang akhir tahun lepas n finally kami sampai juga ke sana seramai 13 orang..sesungguhnya, handle Jepun banyak mengajar aku dan sesungguhnya Pengalaman adalah guru terbaik dalam hidup..terasa sangat puas coz program ni aku fully handle n arrange, aku sendiri yg contact pihak jepun n semuanya kne buat sendiri coz kami daripada kelab yg independent,,bukan bawah fakulti..

seminggu di Jepun mengajar aku banyak perkara, bermulalah daripada budaya,punctuality, kebersihan n banyak lg..ingat lg, 1st day program, aku lambat datang dalam 5 minit,tp topik aku lewat menjadi topik utama yg diperkatakan oleh Mr Takeshima.argh..ape yg menarik kat Jepun ialah mostly semua akan berbasikal,x kisah r org 2 berpangkat dgn memakai kot yg smart or org biasa yg nk g ke pasar..sume xde beza..sebab 2 r most them kelihatan slim..

Keluarga angkat plak dapat yg sangat baik n most of the time yg kami habiskan bersama adalah memorable moment..xterkate,bandar yg cantik,persekitaran yg bersih dan kesopanan orang Jepun 2 sendiri..malas nk upload gambar kat blog ni coz most gambar dah upload kat facebook..sila buka Memorable Experience in Japan 1 dan Memorable Experience in Japan 2..

Saya akan ke Jepun semula..Dalam masa yang sama, sangat teringin nk g Jepun 4 da next time tp xtaw r bile ek..merencanakan sesuatu..dalam hati sangat berkobar2 nk blaja bebetul n kalau ade rezki nk sambung blaja kat sane..mungkin pada akan datang pengalamman yg lain,mungkin best and mungkin gak kurang best tp apa yg penting ialah sebab Jepun tu sendiri..Jepun adalah steeping stone utk blaja bersungguh2 skrg..ahaha..kita hanya merancang, Tuhan jua yg tahu segalanya but I do try myself..nk jumpe balik keluarga angkat kat sane..argh..

I just entering 20..4 sure with new mission..tp bese r,mission hanyalah mission..I do try myself..apa yg telah aku cita2kan xkn aku sesiakan..yeah..selamat berpuasa semua..